Σελίδες

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εικαστικές δράσεις


Η ομάδα εικαστικών δράσεων εργάζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση ενός Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας, από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο έχει σκοπό να υποδείξει τις δυνατότητες λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου ως Χώρου Πολιτισμού. Απευθύνει στους καλλιτέχνες ένα σχέδιο πολιτιστικής πλατφόρμας και προτάσεις δράσεων για την υποστήριξή του.
Οι δράσεις στον εικαστικό τομέα αφορούν.

  • Σε μια μεγάλη συλλογική έκθεση εικαστικών.
  • Σε εργαστήρια κεραμικής, αφίσας, κατασκευών, παιδικής δημιουργίας, επιμέρους εκθέσεων, προβολών video, ταινιών και συζητήσεων.


Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη μεγάλη συλλογική έκθεση καλλιτεχνών από όλους τους τομείς της εικαστικής δημιουργίας με θέμα της επιλογής σας που αναφέρεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Απόλυτα ελεύθερα είναι ο χαρακτήρας και το είδος του έργου με το οποίο θα συμμετάσχετε (αφίσα, πίνακας, μικρογλυπτό, video, φωτογραφία, κεραμική). Μπορεί να είναι ένα έργο που θα δημιουργήσετε για την περίσταση ή ένα έργο που ήδη έχετε.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής. Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι 30/5 για να υπάρχει ευχέρεια οργάνωσης της έκθεσης των έργων. Τα έργα θα παραδοθούν μέχρι τις 5/7. Για την παράδοση θα ειδοποιηθείτε σχετικά.


Η Ομάδα Εικαστικών

Αρβανίτης Δημήτρης, Δάνος Ανδρέας, Καζαντζάκη Λήδα, Καλογρίδου Λιάνα, Κατζουράκης Κυριάκος, Κοκκίνου Μαρία, Κότσαλη Αναστασία, Κροντήρη Αφροδίτη, Μπαλαούρα Όλγα, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, Πατρικίου Έλενα, Πορτάλιου Ελένη, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σιατερλή Βέρα, Ψυκάκος Θοδωρής.


Επικοινωνία για δηλώσεις συμμετοχής

Αρβανίτης Δημήτρης, 6977242155, esstudio@otenet.gr
Κοκκίνου Μαρία, 2107643698,6977145489
Μπαλαούρα Όλγα, 6977348963, raindogs81@yahoo.gr
Πορτάλιου Ελένη, 2107512560, portel@central.ntua.gr
Σιατερλή Βέρα, verasiaterli@yahoo.com

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΣΤΟΧΟΙ

  1. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα βάθος χρόνου 6 μηνών (Μάιος – Οκτώβριος 2011), με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και του συνόλου της Αττικής για τη σημασία της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο των εγκαταστάσεων του παλαιού αεροδρομίου.
  2. Η διερεύνηση των δυνατοτήτων της συντονισμένης και οργανωμένης πολιτιστικής δραστηριότητας να παράγει σε κάθε επίπεδο (οικονομικά, κοινωνικά, και αισθητικά) βιώσιμες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το Μητροπολιτικό Πάρκο όσο και για τους καλλιτέχνες και την κοινωνία.
  3. Η διερεύνηση των δυνατοτήτων στέγασης καλλιτεχνών, σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, ατομικά ή με συνεταιριστικές μορφές κοινωνικής οικονομίας και η διαρκής επικοινωνία τους με το κοινό της Αττικής.
  4. Η διερεύνηση ανοίγματος της πολιτιστικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η μετατροπή του Μητροπολιτικού Πάρκου σε υποδοχέα συνάντησης καλλιτεχνών από τους διάφορους τομείς της τέχνης, ανάδειξης και προβολής του έργου τους.
  5. Η κινητοποίηση νέων και παλαιών καλλιτεχνών για να υποδείξουν με δικές τους πρωτοβουλίες τις παραπάνω δυνατότητες.
  6. Η άσκηση πίεσης προς τις τοπικές αρχές (δημοτικές και περιφερειακές) προκειμένου να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες του πολιτισμού να παράγει οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο πλούτο και να κατανοήσουν ότι η δημιουργία πολιτιστικών θεσμών δεν είναι σπατάλη, αλλά εξοικονόμηση, ώστε να πιέσουν με τη σειρά τους το κεντρικό κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει διαχειριστεί με τρόπο καταστροφικό τις ευκαιρίες που παρουσιαστήκαν τα τελευταία 30 χρόνια για υγιή αξιοποίηση του πολιτιστικού της δυναμικού: η Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν μια σειρά ασύνδετων μεταξύ τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εισαγόμενων εκδηλώσεων, που δεν άφησαν καμία ανάμνηση μετά το πέρας τους. Η αντίστοιχη ιστορία στη Θεσσαλονίκη ήταν μια μεγαλομανής σπατάλη τεράστιων ποσών, ενώ η τρίτη εκδοχή στην Πάτρα συρρικνώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά σε μια επαρχιακού χαρακτήρα διοργάνωση. Από την άλλη μεριά, τα τοπικά καλοκαιρινά φεστιβάλ των δήμων είναι στην καλύτερη περίπτωση μικρές αντιγραφές του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, χώροι παραστάσεων για τους θιάσους ή τα μουσικά σύνολα. Πουθενά δεν αναπτύχθηκαν αυτόνομα από την κεντρική φεστιβαλική δραστηριότητα και πουθενά δεν κατάφεραν να έχουν ένα κοινό άλλο από το «κεντρικό» κοινό της Αθήνας. Όπως συνέβη και με τα ΔΗΠΕΘΕ, η δραστηριότητα αυτή αφορούσε το κέντρο.
Αλλού, τα πράγματα κατάφεραν να έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική.
Η πόλη της Λιλ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2004, με 2.000 εκδηλώσεις σε ένα εξάμηνο, συγκέντρωσε πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες και βρήκε έναν τρόπο διεξόδου από τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό στον οποίο είχε περιπέσει. Η απόδειξη ότι η πολιτιστική δραστηριότητα μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης δόθηκε ξανά στην περίπτωση της Βαλανσιέν το 2007. Η πόλη της Μπετίν στο Καλαί, μία πόλη 25.000 κατοίκων με πάνω από 15% ανεργία και ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία (πάνω από τους μισούς κατοίκους έχουν μη φορολογητέα εισοδήματα), ετοιμάζεται φέτος, ως Επαρχιακή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Γαλλίας, να ζήσει μια νέα ευκαιρία οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης, χάρη σε έναν προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 6.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η πόλη του Λενς, επίσης αποβιομηχανοποιημένη και με δείκτη ανεργίας 15%, ελπίζει να τονωθεί οικονομικά χάρη στο παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου, που θα ανοίξει φέτος και θα φέρει πάνω από 60.000 επισκέπτες ετησίως και χάρη στον θεσμό του Euralens, που θα χρηματοδοτεί νέα καλλιτεχνικά σχέδια και υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Το Μετς, που είχε φέτος τα εγκαίνια του παραρτήματος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Centre Pompidou, μετρά ήδη πάνω από 750.000 επισκέπτες και το ερημωμένο Σαιντ Ετιέν ξαναζεί χάρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης (με 19.000 έργα, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας) και την Μπιενάλλε Σύγχρονου Ντιζάϊν.


ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  1. Η περιοχή του Ελληνικού και των όμορων δήμων δεν διαθέτει ούτε αξιοποιεί υπάρχοντες χώρους για θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ούτε έχει ανοίξει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους στο ευρύ κοινό.
  2. Οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα δεδομένα. Παρεμβάσεις με αποκλειστικά καταγγελτικό και διεκδικητικό στόχο θα είναι καταδικασμένες να έχουν εξαιρετικά περιορισμένο εύρος και συνεπώς εξαιρετικά περιορισμένη απήχηση, ειδικά στον κόσμο που δεν αποτελεί ήδη κοινό αντίστοιχων πολιτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  3. Η απουσία μέσων δεν αποτελεί εμπόδιο, ή τουλάχιστον μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποτελεί «θετικό» εμπόδιο, υπό την έννοια του κινήτρου.
  4. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων, που ενεργοποιούν την υπαρκτή καλλιτεχνική δημιουργικότητα, προβάλλουν το καλλιτεχνικό έργο, ενδυναμώνουν τη σχέση των καλλιτεχνών με το κοινό, διαδίδουν την τέχνη και υποδεικνύουν τις δυνατότητες λειτουργίας του Ελληνικού ως πολιτιστικού χώρου.
  5. Στην παραθαλάσσια περιοχή της Αθήνας άνθισαν προπολεμικά διαφορετικοί τύποι θεατρικών και μουσικών δραστηριοτήτων : η αθηναϊκή επιθεώρηση, στην πιο ακριβή ή στη λαϊκότερη εκδοχή της, ο καραγκιόζης, η οπερέτα και το ρεμπέτικο. Η ενεργοποίηση της λαϊκής μνήμης στη λειτουργία του χώρου και στη συμμετοχή σε παραθαλάσσια θεάματα, μπορεί ν’ αποτελέσει οδηγό στη συγκρότηση του περιεχομένου των πολιτιστικών εκδηλώσεων
  6. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων προγραμματίζονται ή επιδιώκεται να οργανωθούν από ομάδες πρωτοβουλίας :
  • Μουσικές εκδηλώσεις
Ήδη στις 22 Μαΐου πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία με 25 καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
  • Εικαστικές δράσεις (μεγάλη συλλογική έκθεση καλλιτεχνών από όλους τους τομείς της εικαστικής δημιουργίας, με θέμα που αναφέρεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, εργαστήρια κεραμικής, αφίσας, κατασκευών, παιδικής δημιουργίας, επιμέρους εκθέσεων, προβολών video, ταινιών και συζητήσεων).
  • Θεατρικές παραστάσεις
  • Κινηματογράφος
  • Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών
  • Αρχαιολογικοί περίπατοι - ξεναγήσεις
  • Περιήγηση στο χώρο, ολοήμερες εκδρομές για γνωριμία, ψυχαγωγία και δράσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου