Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «H υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού έχει σήμερα, μεγάλη σημασία»

Έτοιμος να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου ακόμα και με τη φυσική του παρουσία στο χώρο, δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο» με τη στήριξη των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι από 3000 παρευρισκόμενοι άκουσαν το Μίκη Θεοδωράκη να εξαπολύει επίθεση στην κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια ξεπουλήματος του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάφωρη παραβίαση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και το γεγονός αυτό μας κάνει να θεωρούμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης πραξικοπηματικές. Μια τέτοια απόφαση είναι και το ξεπούλημα του Ελληνικού. Στην περίπτωση που μια πράξη της Εξουσίας θίγει τον Λαό, η απάντηση του Λαού -απολύτως νόμιμη- είναι η ανυπακοή» τόνισε ο Μίκης και προέτρεψε το λαό σε κατάληψη του χώρου βάζοντας και τον ίδιο του τον εαυτό μπροστάρη: «Αν είστε πρόθυμοι να ‘ρθείτε να εγκατασταθείτε κατά χιλιάδες και να υπερασπίσετε τα δικαιώματα που σας δίνει η αληθινή Δημοκρατία, που σήμερα κάποιοι την καταπατούν, τότε θα πρέπει να κατασκηνώσετε σ' αυτή την περιοχή που ανήκει σε όλους μας και να φτιάξετε μια σκηνή και για μένα, να ‘ρθω κι εγώ να μένω εδώ μαζί σας». Ο Μίκης Θεοδωράκης συμπλήρωσε: «Όταν είπα «κατάληψη», εννοούσα ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι που να εξασφαλίζουν τη διαρκή παρουσία χιλιάδων πολιτών, με την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, θεατρικές και άλλες παραστάσεις, εκθέσεις, πολλαπλά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλασσικός αθλητισμός, ποδηλατοδρομίες και φυσικά συγκεντρώσεις με ομιλίες με θέμα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
Κλείνοντας ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε: «Πρέπει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ να γίνει παράδειγμα και φάρος που να φωτίζει και να προκαλεί παρόμοιες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και δράσεις παντού όπου επιχειρούνται παρόμοια χτυπήματα σε βάρος του Λαού και της Χώρας. Ή τώρα ή ποτέ! Σήμερα είναι ήδη αργά».
Εκ μέρους της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» ο Πάνος Τότσικας,  υποστήριξε: «η λεγόμενη «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού καθώς και της παραλίας του Αγίου Κοσμά
δεν μπορεί να ταυτίζεται με την εμπορευματοποίηση, την εκποίηση και την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιας γης και δημόσιων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα, για εκμετάλλευση.
Πιστεύουμε ότι το «Ελληνικό» πρέπει να «αξιοποιηθεί» με βάση την μελέτη του Εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π,
κυρίως ως ελεύθερος – δημόσιος χώρος πράσινου Μητροπολιτικού χαρακτήρα, με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες  των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, ελληνικών και ξένων».
Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, τόνισε πως είναι: «αναγκαίος και ρεαλιστικός στόχος να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο», παροτρύνοντας τους πολίτες σε δράση προκειμένου «να ηττηθούν στο Ελληνικό η κυβέρνηση, η τρόικα και όσοι τους υποστηρίζουν». Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, υπογράμμισε ότι η περιοχή δεν χρειάζεται άλλα εμπορικά κέντρα και τσιμέντο, ενώ ο αντιδήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, χαρακτήρισε τον αγώνα για το πάρκο ως αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της αξιοπρέπειας των κατοίκων.
Μετά το τέλος των ομιλιών τη σκυτάλη πήρε η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» που την πλαισίωσαν οι καλλιτέχνες:  Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ντόρα Μπακοπούλου.
Συμβολικά, ο Μίκης Θεοδωράκης φύτεψε πλησίον του κτηρίου ξιφασκίας ένα κυπαρίσσι. Από ένα κυπαρίσσι φύτεψαν και οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και Γλυφάδας Κώστας Κόκορης καθώς και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.  
Παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α.Τσίπρας, και οι βουλευτές του  Π. Λαφαζάνης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) & Δ.Παπαδημούλης.
Επίσης, αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Βενεζουέλας & από τη Γερμανία εκπρόσωπος των συνδικαλιστών του Di Linke (Η Αριστερά).

*Το Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας συνεχίζεται με την έκθεση εικαστικών και εκδηλώσεις μέχρι και το τέλος του μήνα:
  • Δευτέρα 26.9 : «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού- υπερασπιζόμαστε την δημόσια περιουσία», με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.
  • Τετάρτη 28.9    «Μια εκδοχή», από την Θεατρική Ομάδα Roswitha
  • Πέμπτη  29.9: «GOLFLAND ?» της Νέλλης Ψαρρού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου