Σελίδες

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Mπλόκο στον Λάτση για το Ελληνικό


Σημαντικές εξελίξεις και αναταραχές προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει την υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100 % των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

Ως γνωστόν, ύστερα από έναν απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμό», το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναθέσει στον μοναδικό τελικά «διαγωνισθέντα», στον Όμιλο Λάτση, την εκμετάλλευση για 99 χρόνια της έκτασης των 6.204 στρεμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3, 5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Μέχρι σήμερα, η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αποσπασματικά και επιλεκτικά. Ούτε καν στους βουλευτές που την ζήτησαν δεν δόθηκε. Γι’ αυτό τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, διοχετεύουν κατά καιρούς παραπλανητικές και καθησυχαστικές πληροφορίες, που αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, αποσιωπώντας την ουσία αυτής της σύμβασης, η οποία θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό.
Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο (Ζ’ κλιμάκιο), προέκυψαν μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον «διαγωνισμό» της πώλησης του Ελληνικού, που αφορούσαν την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Ακόμη, στην Β’ φάση του διαγωνισμού, τροποποιήθηκαν όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους είχαν ήδη αποκλειστεί και να περιοριστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που είναι νομικά πρόσωπα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους. Δηλαδή το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δεν ήταν νόμιμη, που αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν είναι νόμιμη.
Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ μιλούσε για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», ο Όμιλος Λάτση διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι συνηθισμένες στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, παραβλέποντας ότι αυτή τη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού.
Όμως, πέραν της νομιμότητος επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, τέθηκαν και μια σειρά άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε θέμα αποτίμησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία έπρεπε να γίνει πριν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως.
Η «Επιτροπή Αγώνα» και το «δημόσιο συμφέρον»
Επισημαίνεται ότι η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε Υπόμνημά της που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μεταξύ άλλων «…Κατά τη γνώμη μας το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται από την Σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε με τους λεγόμενους «επενδυτές» ιδιώτες-διεκδικητές της έκτασης των 6204 στρ δημόσιας γης στο Ελληνικό. Το δημόσιο συμφέρον, κατά τη γνώμη μας, δεν προωθείτε με καμία σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Αν αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες».
Ακόμη, μέλη της «Επιτροπή Αγώνα», σε Δελτίο Τύπου τον περασμένο Απρίλιο, είχαν επισημάνει ότι «σοβαρά προβλήματα νομιμότητας εγείρονται από την επίσπευση της υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού στην LAMDA DEVELOPMENT», και ανέφεραν μεταξύ άλλων: Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ «…1)Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης… χωρίς να έχει γίνει κανονικός προσυμβατικός έλεγχος και γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο…2)Να δώσει στη δημοσιότητα τη Σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει με την Lamda Development. 3)…4)Να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία».
Με το ίδιο πνεύμα, καταθέσαμε στη συνέχεια, εξώδικο κατά του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.
Επειδή, τίποτα από όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έγινε, και λαμβάνοντας υπ όψιν την προαναφερθείσα απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τις απόψεις της προέδρου του Ζ’ Κλιμακίου, θεωρούμε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να προχωρήσει δικαστικά σε βάθος η έρευνα επί παράνομων και αξιόποινων πράξεων του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.
Όσον αφορά το πολιτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να εκφραστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τις εξαγγελίες τους περί υπεράσπισης του «δημοσίου συμφέροντος», η ενεργητική συμπαράστασή τους στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην ανατραπεί η απόφασή του.
Τα σχέδια που προωθούνται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία όχι μόνο δεν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος σε μας αλλά στους κερδοσκόπους-«επενδυτές», αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την ζωή μας.

Πάνος Τότσικας

μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου